Monday, 28 January 2019

MV Sampai Bila Menusuk Penuh Jiwa



Assalammualaikum..

Harini aku baru perasan dan baru nak mencari official video untuk lagu Misha Omar- Sampai Bila.. lagu dan lirik tak payah aku nak komen memang ternyata penuh makna dan pembawaan misha penuh dengan jiwa lagu ni memang tak akan boleh sangkal la kan.. menusuk dan tertusuk..


Sampai Bila Lirik
Andai dapat kau dengar ombak hati ini

Dihempas sepi tiada berlagu
Dulu tenang dan dilayari kasihmu
Kini dilanda gelora tak menentu

Sampai bila, harus ku bertanya
Firasat hatimu, yang terus membisu
Segala dendamku
Kini telah menjadi bebanan jiwa
Saat kau mencari pengganti cinta

Dalam rindu yang tak bererti apa lagi
Biarkan aku kini sendiri
Oh pergilah dengan dia yang kau cinta
Dan tak perlu kau di sini mengungkit kesilapan

Sampai bila, harus ku bertanya
Firasat hatimu, yang terus membisu
Segala dendamku
Kini telah menjadi bebanan jiwa
Saat kau mencari pengganti

Padamu aku hanya
Kaca yang tak berharga
Pudar seri kosong kelam tak bermakna
Ku melangkah dengan hati yang kecewa
Moga ada secebis ketabatan mengubati

Sampai bila
Firasat hatimu, yang terus membisu
Segala dendamku
Kini telah menjadi bebanan jiwa
Saat kau mencari pengganti cinta

Songwriters: Bin Shamshiri Mohammad Shahriza / Sharon Anne Paul / Yahya Fedtri


Aku tak tahu kenapa MV dia sangat penuh jiwa.. penuh abstrak yang perlu diterjemah setiap details yang ada.. setiap shoot tuh semua bermakna.. dan paling aku terkesan bila Misha Omar cuba jalan diantara ramai orang dan berdiri statik antara ramai orang tu.. macam satu perasaan yang tak boleh nak digambarkan..

Bila perasaan aku sekarang ni seolah apa yang digambarkan.. rasa marah yang tak terjawab, rasa yang tak mampu terungkai.. bila manusia yang kau tak kenal tapi boleh kenal kau dan bandingkan kau dengan manusia yang aku pun tak kenal tapi ada kaitan dengan MFH.. seriusly.. dengan siapa lagi dia akan terusan cerita segala benda and buat macam dia sorang je rasa sakit and keep play victim? and aku dibandingkan dengan awek dia sekarang? apa siot permainan dia sebenarnya.. apa dia nak capai sebenarnya..?

Sampai bila semua ni nak tamat dan habis? kita ada kehidupan masing-masing yang kau lagi bahagia dan aku pun dengar awek kau sekarang adalah ciri perempuan idaman yang kau cari.. then kenapa nak cerita jaja kat semua pasal kisah lama? apa kau akan dapat? kau ade persepsi kau sendiri untuk kegagalan hubungan kita dan aku dengan persepsi aku.. kegagalan ni bukan dari sebelah pihak je.. tapi dua-dua pihak.. jangan cuba nak letak beban tuh semua atas aku dan buat macam aku ni kejam pada kau..

Setahun lebih dah semua benda ni.. please cukuplah kau and kawan-kawan kau tak habis untuk judge aku cuma sebab dengar dari sebelah pihak kau.. dulu kau pernah cakap kawan-kawan ni memang akan sentiasa menangkan kawan dan akan nampak salah orang dicerita.. dan kononnya cakap kau matang.. tapi mana matangnya ek?

Kalau kau matang, kalau kau tahu apa itu batas.. pernah kau cari silap kau sendiri? mesti tak pernah kan? sebab kau sentiasa rasa kau betul dan apa kau buat dah tercukup dan kau terusan rasa kau tuh mangsa.. konon aku ni.. tinggalkan kau dan ikut ex aku.. dan konon aku ni tinggalkan kau lepas kau dah berkorban segala benda.. kau buat aku macam aku tak pernah ada bahagiakan kau dan teruk sangat aku buat kau.. aku tak pernah cerita pasal kau dekat orang tak kenal kau dan bukan berkait dengan kisah kita tuh.. tapi kau mencanang kemana sahaja.. aku bersyukur ada manusia boleh bahagiakan kau lebih dari aku.. so sini aku listkan keadaan sebenarnya dan starting semuanya jadi..

1. Bila kau dah start cakap aku "Manusia tak pernah cukup apa ada"
2. Kau cerita dan canang apa kita pernah gaduh yang mana aku tak pernah cerita even kawan baik pun
3. Kau tuduh aku ni perempuan yang nak duit.. siap update status cakap aku dipayung atas bawah sedangkan beg aku tuh mama aku sendiri belanja belikan
4. Setiap kali pergaduhan kau akan biarkan dan kita tak akan contact sampai sebulan, ego kau melangit buat aku macam aku terkejar kau
5. Kau sentiasa meletakkan kehendak kau melebihi keperluan
6. Aku excident tuh, aku sampai macam hegeh suruh kau datang malam tuh tapi kau tak datang pun
7. Sebelum excident tuh kita dah memang sebulan lebih tak contact, seolah hubugan tuh dah tak boleh nak buat apa dah
8. Even aku tengah terlantar, balik dari hosp kau boleh update status, kau cakap "Apa lagi nak tipu, semua dah nampak depan mata", like seriusly, aku tengah terlantar dan kau masih nak letak semua tu utama? kesihatan aku?
9. Kau "babi dan bodoh" kan aku sebab aku tak dapat nak pergi naik Kinabalu dengan kau dan dengan keadaan aku excident tuh
10. Selama lepas excident, tak pernah sekali kau cuba untuk tanya khabar, or turunkan ego kau, kalau kau nak, kau boleh turunkan ego kau, so bila aku dengan manusia yang ada dengan aku kau fuck up

Ni antara apa aku boleh senaraikan tapi aku tak cakap kau tak pernah baik dengan aku.. sebab kau pernah baik dan bahagiakan aku la aku tak pernah cerita pasal kau senang-senang.. tapi apa aku dapat? sekarang kekuatan aku cuma satu Doa.. semoga ALLAH berikan ketenangan pada hati kau dan nampak jalan untuk diri kau sendiri.. dan semoga ada yang dapat memenuhi hati kau tuh.. kau dah dapat apa kau nak tapi seolah hati kau masih tak tenang? aku pernah cakap tak akan ada orang boleh faham kau sebagaimana aku faham kau.. tapi aku harap tuh bukan la satu ayat termakbul.. semoga bahagia dengan jalan dan pilihan kau dan tolong jangan usik jiwa aku lagi dalam apa keadaan pun.. aku dah ada bahagia dan jalan aku.. terima kasih..





















Sunday, 27 January 2019

Officially Student Master In Computer Science



Assalammualaikum..

26 Jan 2109.. Bermula lah secara rasminya aku sebagai student Master In Computer Science.. Untuk first day ni waktu bermula pukul 10 dengan sedikit acara alu-aluan dan jamuan ringgan.. alhamdulillah rezeki..

Budak kelas aku seramai 10 orang sahaja dan aku seorang sahaja wakil tunggal dari BSE.. Mula agak krik-krik jugak aku fikir siapa aku nak kawan nak tegur tapi alhamdulillah.. ada juga kawan untuk borak apa semua.. and semua pun tak sombong and mesra.. even 3 orang budak luar dari Unikl.. sorang dari Libya.. yang dua tuh aku dah lupa dari U mana.. hahaha

Tapi seriuss semua sangat terpower dari aku la.. serius rasa kerdil giler.. tapi itulah cabaran diri aku untuk aku buktikan kemampuan sebenar diri aku kan? in sha ALLAH.. sorang classmate tuh chinese boy sangat la energetic dan penuh ilmu dekat dada and dalam masa sama tiba aku rasa aku boleh speaking dengan diaorang-diaorang ni hantu british mana dah masuk badan aku pun tak tahu hari sabtu lepas.. hahaha

So untuk master ni akan mengambil masa 1 1/2 tahun.. May 2020 in sha ALLAH akan habis.. masa bergerak cepat dan semoga aku akan hadapi dengan kuat dan tabah.. dan Oct 2020 tarikh utk konvo.. semoga time plan semua berjalan baik-baik sahaja.. master yang aku buat ni by mixed mode.. yang mana setengah masuk kelas, then proceed untuk research and project.. bila aku dengar tu macam cuak jugak sebab kali ni expectation more and more la kan.. nasib dari awal aku dah ada SV aku.. siapa lagi kalau bukan Madam Azizah kesayangan kami.. yang banyak membantu time degree aku dan moga master ni madam akan membantu dengan lebih lagi in sha ALLAH..



Abaikan gambar aku entah apa-apa pose dia tuh disebabkan tak bersedia.. hahaha.. so waktu acara alu-aluan tuh dapat la beg and dapat mug siap tulis 'Master In Computer Science' adakah lepas mug tuh diisi dan aku minum dan aku akan jadi sepandai Albert Einstein hahahahha.. mimpi lorh..

Semoga tak banyak sikit aku akan dapat aura kepandaian dan positive dari manusia-manusia yang pandai dan baik ni.. dan dapat aku gunakan sebaiknya ilmu yang ada.. aaminn.. dan semoga impian mama ni aku dapat capai untuk ada seorang anak mama jadi tenaga pengajar..

Lillahi Ta Ala segalanya disusun oleh DIA dan semoga penamatnya juga yang baik dari DIA.. semoga korang yang membaca ni juga dipermudahkan segala urusan dan berjaya dunia akhirat.. aaminn..


Tuesday, 15 January 2019

Next Step, New Challenge..



Assalammualaikum..

Semalam titik permulaan untuk kehidupan aku yang baru akan datang.. kehidupan yang aku tak tahu semacam mana aku akan hadap lagi.. dan apa yang akan aku nampak lagi.. dan kehidupan aku lagi di UNIKL.. tempat mana segalanya bermula rasa makna "Kehilangan" tu..


Bermula 26/01/2019 ni bermula lah kembali kehidupan aku sebagai seorang pelajar dekat UNIKL.. tapi kalini aku sendiri tanpa ada sesiapa lagi.. aku harap segalanya akan baik-baik sahaja untuk aku.. sebab untuk aku masih dan mengulang ditempat yang sama.. sedikit rasa takut tuh masih terselit.. tapi aku tabahkan niat sebenar aku untuk mencapai "Master" aku.. jadi aku kena buang segala perasaan-perasaan lama yang masih menghantui..

Untuk segala urusan ni setakat ni segalanya berjalan lancar kecuali satu.. kerja aku.. disebabkan weekend aku kena kerja dan dalam masa sama aku punya kelas pulak setiap hari sabtu.. aku kena lepaskan salah satu kan.. tak semua benda dalam hidup kita akan dapat kan?.. so management tak boleh nak consider situasi aku.. bos aku ok je.. so notis 2 bulan pun dah bermula dari 10hb haritu.. berdoa semoga akan ada kerja yang ok menanti dan semampunya aku.. sebab aku percaya ALLAH tuh memberi apa yang kita perlu bukan apa kita mahu kan?

Keputusan aku ambil ni atas redha dan kelulusan kedua orang tua aku.. jadi aku percaya selagi mana redha tuh ada.. ada sesuatu yang baik menanti aku dihujung jalan.. rezeki ALLAH tu luas kan? dalam masa sama aku goyah jugak untuk mencari kerja baru.. dengan pengalaman dulu lepas lebih 15 IV aku hadap dan untuk mencari lagi aku rasa penat pulak.. hahaha... shuhh, shuhh jauhkan perasaan ni dalam nak mencari rezeki kan.. tak baik kan?

Untuk aku hadap 3 benda dalam tahun ni.. aku takut aku gagal pulak.. harapnya aku kuat.. Pertamanya pencarian mencari kerja aku, keduanya perkahwinan aku dan ketiganya master aku.. macam beratkan untuk tiga ni tapi aku cuba dan cuba.. in sha ALLAH.. semoga berkat doa kedua mak ayah aku.. perjalanan aku ada cara dan penyelesaiannya.. sebab niat aku cuma satu buat segala demi kebahagian mak ayah aku dengan izin ALLAH SWT..

Semoga cabaran mendatang ni akan menguatkan dan mematangkan aku untuk lebih tak cepat naik angin.. hahaha sebab aku sejenis cepat tertekan sendiri dan mengurangkan kadar tangisan aku untuk tahun ini.. aaminn.. hahaha dan semoga semua juga kuat dalam apa jua benda korang buat ok.. gud luck people...


Tuesday, 8 January 2019

Mudah Sebak..



Assalammualaikum..

Untuk posting harini aku melarikan diri seketika dari kesibukan sebab rasa aku perlu menulis untuk hilangkan rasa stuck dekat kepala ni.. Entah kenapa sejak beberapa harini aku rasa aku jadi manusia yang mudah tersentuh dan sebak tanpa sebab.. Untuk benda kecik pun aku boleh tiba nak menangis.. Apakah kan? memang tengah dalam keadaan tak berapa nak elok la kan sekarang ni.. Kewajipan derma darah tiap bulan tapi kalini lain macam betul jadi cenggengnya.. complicatednya seorang perempuan ni kan.. tapi aku tak depress ye.. no I'm not.. hahaha


Benda teruk lagi macam kalau orang lain dengar akan "Ergh, asal doh kau nak nangis?" hahaha bila aku tengok video wedding orang.. bodoh kan? sebab bila aku dengar lafaz akad tuh dengan taklik tuh aku jadi sebak dan aku rasa aku yang ada dalam situasi tuh.. giler kan sebab aku nampak semua nangis dalam video tuh.. hahaha.. perasaan marah orang pun aku nangis sendiri.. tak faham la seorang Azmiera untuk bulan ni dan starting tahun baru ni.. hahaha


Adakah sebab aku akan dalam keadaan masa yang sangat limited untuk aku uruskan lepasni? Kerja, Master, business and planning wedding? 4 benda penting untuk tahun 2019 ni.. Aku sentiasa doa semoga urusan ni dipermudahkan dan aku kuat dalam perjalanan ni.. Dan setakat ni aku dapat aura dan doa-doa positif dari orang sekeliling aku.. alhamdulillah.. dan ayah aku sendiri yang sponsor untuk Master aku ni bayar yuran semua eventhough aku dah kerja..


Adil ni kawan yang aku tak pernah jumpa langsung tapi baiknya dia dan sentiasa cakap yang baik-baik pada aku tuh rasa macam dia kenal aku dari kecik.. aku start kenal dia dari 2013 then akan jadi macam chipsmore masing-masing tapi bila ada tuh.. macam penasihat terbaik macam abang dengan adik sebab aku sendiri tak ada abang kan.. dia banyak bagi tunjuk ajar aku setiap kali fyp aku.. Terima kasih banyak Adil untuk positive vibes yang sentiasa disalurkan..

And nasihat yang sama jugak dari partner aku dekat tempat kerja bagi.. Senior programmer aku.. dia cakap ini apa yang aku nak then enjoy the moment.. Contoh macam orang main gym.. benda tuh pain tapi sebab itu apa diaorang suka then diaorang akan enjoy the pain.. untuk dapat sesuatu benda tuh kan perlukan banyak pengorbanan dan kepayahan baru kita hargai kan? adakah aku bersedia untuk tekanan akan datang ni? adakah aku tak akan jadi over sensitif lebih dari sekarang ni?

Terkadang aku banyak menunaikan impian orang lain sampai aku tak tahu impian sebenar aku dan aku tak rasa someone boleh faham dan tunaikan impian aku melainkan diri aku sendiri jugak.. dan semoga impian mama aku kalini aku dapat tunaikan dengan mendapatkan segulung Master dan menjadi tenaga pengajar.. ini je aku mampu buat untuk bahagiakan kedua mama ayah aku.. aku menaip semua benda ni pun sambil bergenang.. sebak sangat pulak rasanya.. Adakah aku ni overthinking untuk sesuatu benda yang tak terjadi? sebab aku sejenis yang begitu..

Aku manusia yang paling benci dengan diri sendiri kalau apa aku plan tuh tak menjadi rasa aku gagal buat benda sebaiknya.. sebab sampai sekarang aku masih tak lupa apa yang dulu Mr AirForce cakap dengan aku.. "Aku cuma manusia yang tulis atas kertas tapi tak terjadi pun macam tuh dan apa yang atas kertas cuma atas kertas..".. Benda ni memang aku tak boleh lupa kot yang bunuh semua jiwa aku waktu dia cakap macam ni dekat aku.. tapi aku redha jela... dan mungkin aku bukan terbaik sebab nak dapat terbaik kena dari diri sendiri kan?

I hope that i can get rid all those feeling yang macam cuba membunuh dalaman aku sendiri yang melemahkan aku.. dan kita semua terlindung dari bisikan syaitan laknatullah yang cuba melemahkan apa yang tak sepatutnya dan yang membawa banyak penyakit hati dan jiwa.. Aamin Ya Rabb..