Monday, 27 March 2017

WaterRafting + Jelajah Ipoh



Assalammualaikum..

Rasanya dah lama sangat aku tak update blog ni.. disebabkan masa yang aku memang tak ada untuk aku melawat kawasan aku ni kan.. so harini aku nak share cerita sikit aku jelajah ipoh sambil mencabar diri dengan team the Dara's aku yang tak cukup korum.. disebabkan ada trip lain dengan family.. kak ain tak dapat nak join trip kalini.. so team aku bergabung jugak dengan team pikaphati yang menjadikan kitaorang 6 orang yang sepatutnya 7..

Perjalanan kitaorang bermula 4.30 pagi 31 Jan 2017 ke sungkai.. punya la excited sangat.. rupanya sungkai tuh tak jauh mana.. kalau gerak pukul 7 sekali pun masih sempat sebelum pkul 10.. benda tuh memang paling lawak dan pengalaman betul.. dlam 45 min ke sejam jer kot aku rasa.. end up.. tido kat tepi highway.. hahaha.. tak apa semangat tuh yang kita mahukan.. yeah.. so lepas tuh dah agak pukul 8 kiteorang pun mencari kedai makan untuk mengisi kekosongan perut masing-masing.. itu pun masih awal nak menunggu guider waterrafting kiteorang.. tepat pukul 10 kiteorang pun jumpa la guider kami or jurulatih la kot.. aku tak sure panggilan untuk diaorang.. huhu

end up dalam pkul 11 lepas semua bersiap.. tukar baju, abang tu settelkan bot untuk waterrafting.. kiteorang dengar penerangan dan praktikal dari abang tu.. and bermula la perjalanan waterrafting.. for sure.. benda ni tersangat seronok dan mencabar diri.. lagi-lagi bila bot kau terbalik.. kau ada bawah bot.. kau panik.. tapi kena belajar tenang.. seram jugak.. banyak jugak air sungai tuh yang aku dah telan.. hahaha.. abang tuh pun sporting gila.. so tak awkard untuk buat waterrafting malah makin rasa yakin nak main.. perasaan takut tuh kurang.. siapa la tak takut dengan deras air kan.. sampai la satu point.. tempat tuh memang paling seram la.. degree dia ada la dalam 60 degree curamnya.. yang akhirnya munie tewas and terjatuh.. tapi sebab pertauliahan abang tuh sendiri.. tak ada apa jadi pun pada munie.. munie dapat di selamatkan.. dalam pukul 2 kiteorang pun dah settel sampai ke end point.. pergi makan dan mula bergerak ke IPOH..

sampai Ipoh dalam 4/5 petang kami pun check in hotel dan mula merehatkan diri.. so malam pertama kami mula bergerak pergi ke Sg Siput.. jumpa siapa lagi.. of coz kesayangan aku la kan.. Mak Cik and Pak Cik.. sedih jugak la apa yang aku nampak.. kesihatan Pak Cik makin merundum grafnya dari last time aku datang Ipoh.. waktu konvo aku.. tangan Pak Cik dah mula bergetar lagi teruk dari dulu.. aku harap dan sentiasa doa.. semua akan baik-baik.. bersembang banyak benda.. banyak yang Mak Cik buka cerita dari dulu.. macam mana persahabatan aku dulu and suruh kiteorang semua berkawan baik-baik.. in sha ALLAH kiteorang akan baik-baik..

So hari kedua kami dipenuhi dengan pergi Taiping.. apa lagi yang ada kat Taiping.. tiba jadi budak sekolah balik.. masuk Zoo sampai 3 jam.. memang beriya betul tengok binatang.. yelah kat zoo binatang betul yang selalu jumpa manusia ni perangai yang macam beruk.. hahahaha.. lepas habis pusing zoo melepak pulak Taman Tasik Taiping tapi tak lama sebab cuaca mencemburui.. gittew.. hahaha.. dapat snap beberapa gambar dan terus cari makanan paling popular kat Taiping apa lagi kalau bukan Mee Udang... so aku pun terpaksa telan apa yang ada.. nasib la tak jadi apa waktu tuh.. kalau tak memang hari ketiga aku failed la dengan muka bengkak.. maybe faham aku nak jenjalan lagi.. so kulit aku behave.. hahaha.. malam pulak kiteorang gerak umah Mak Cha.. akak pada Mak cik merangkap tuan rumah lama yang aku sewa dulu.. saja datang melawat.. dan terus jalan ipoh dan lepak dataran KTM.. memang memori mengamit perasaan betul.. berapa lama aku dekat Ipoh kan.. suka duka jatuh bangun.. semua rasa ada.. bila dah penat so kiteorang pun pulang untuk ambil tenaga untuk keesokan harinya.. huhu..

So last day kami pun berakhir dengan lawatan ke Kelli Castle.. kali kedua aku pergi sebelum ni aku pergi dengan Aizad Izwan n Arni.. sweet habis jalan sana dengan pakai baju warna yang lebih kurang sama.. tapi mungkin gaya dah makib berbeza.. saya dah besar.. hahahaha.. kalau korang semua tahu kisah dan cerita Kellie Castle ni mesti korang tahu banyak kisah sebalik istana konkrit ni.. dan aku pernah jugak post pasal Kellie Castle dekat post aku yang lama dulu.. tapi beberapa tahun yang lepas la kan.. hahahaha.. Sebelum tuh kami makan dulu nasi ganja yang orang duk kata tuh sedap tapi bagi aku biasa dan tetap tak boeh lawan Penang mari jugak.. kari dia kurang umpph.. 3 hari 2 malam yang sangat menyeronokkan dan penuh pengalaman baru dengan sejenis manusia gila-gila yang baru dan aku bahagia.. huhu.. alhamdulillah.. so aku akhirkan dengan share gambar-gambar kami disana.. hehe..